Зимните гуми в ЕС - къде са задължителни?

Между 15 ноември и 1 март шофьорите в България трябва да са оборудвали колата си с гуми, предназначени за зимни условия или такива, които с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Задължение да се използват зимни гуми през студения период на годината има още в някои от държавите в ЕС. Това са най-вече страните на север като Естония, Финландия, Литва, Латвия и Швеция, но подобни изисквания има и за Словения и Хърватия. Важно е да се отбележи, че ако грайферите не отговарят на изискванията на закона, може да ви глобят и над 100 евро.

Къде още трябва да имате зимни гуми, ако сте решили да пътувате с кола през зимната ваканция до друга страна в ЕС? Информацията е събрана от нашите колеги от другите Европейски потребителски центрове.

Планирате ски ваканция в Австрия? За придвижване из страната зимни гуми ще ви трябват между 1 ноември и 15 април, при положение, ако природните условия го изискват. Всесезонните гуми могат да се използват като зимни само, ако имат съответната маркировка, че са подходящи за времето. Добре е да знаете, че наличието на зимно оборудване е законова отговорност на водача - следователно е важно да проверите дали е включено и в колата, която ще вземете под наем. Тази разпоредба се прилага за превозни средства, регистрирани в Австрия, но и такива, които са регистрирани в чужбина.

По принцип зимните гуми в Италия не са задължителни. Ако обаче сте решили да отскочите за зимна почивка до там с автомобила си, то внимавайте дали по пътя няма пътен знак с текст: «obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo». Това означава, че превозното средство трябва да бъде оборудвано с вериги за сняг или зимни гуми за времето, указано на пътния знак (обикновено от 15 ноември до 15 април).

Пътувате ли с кола  до Словения между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, то задължително трябва да сте сложили  зимните гуми. Важно е такива да има и на четирите колела. Като алтернатива може да използвате летни гуми с вериги за сняг на предните колела. Необходимо е дълбочина на грайфера поне 3 mm.

Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни и ако сте планирали екскурзия по пътищата на Хърватия за времето между 15 ноември и 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 1000 куни (приблизително 130 евро).

Ще отскочите до зимните базари някъде в Чехия с колата? Там  зимните гуми задължителни в зависимост от метеорологичните условия. Това означава, че между началото на ноември и 31 март превозните средства трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми, ако на пътя има или се очаква да се натрупа дебел слой сняг или лед.

При пътуване до съседна Румъния, то е необходимо да имате зимни гуми, ако по пътищата има сняг или поледици. Те трябва да бъдат с поне 1,6 мм грайфери. При положение, че ще гоните топлото на юг в Гърция за празниците, то няма да има нужда да се екипирате със зимни гуми.

Ако сте поръчали и платили за зимни гуми от онлайн търговец в друга страна в ЕС, но не ви ги доставят или са в различен размер и не може да постигнете решение с търговеца, то можете да подадете жалба при нас.

 

Информация за другите държави и изискванията за зимни гуми може да намерите тук. А какво трябва да имате задължително в багажника си - тук.

Снимка: Pexels.com

 
Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати