Сайтът е на словенски, адресът в Италия, а стоката идва от Азия

Сайтът е на словенски или чешки език, адресът за контакти е в Италия, стоката пристига от Азия, а седмица-две по-късно линкът на електронния магазин вече не се отваря.

Това е профилът на много оплаквания, които получаваме по телефон или по имейл в последните дни в ЕПЦ България. Жалват ни се предимно дами, които са от различни краища на страната и на различна възраст. Общото, което ги обединява е, че са видели рекламата на даден сайт в социалните мрежи, направили са поръчка на красиви и атрактивни дрехи, но след това получават различни по брой и вид продукти - най-често блузи с изключително ниско качество, по израза на една от тях - "трета употреба". По тази причина решихме да обърнем още веднъж внимание на знаците, които може да подскажат, че сайтът за онлайн продажби не е достатъчно коректен и е по-добре да се въздържаме от поръчки.  

Задължиха ме да поръчам 4 артикула!

Чрез реклама от социална мрежа потребителка попада на нов онлайн магазин. Харесва си рокля за специален повод на изключително атрактивна цена. В други сайтове подобни рокли струват поне 2 или 3 пъти повече. За да я поръча обаче, има задължение да се купят общо поне 4 продукта. 

Коментарът на ЕПЦ: Възможно е да има отстъпка при поръчване на повече артикули или комбинация от 2 или повече стоки, но това не бива да се превръща в изрично задължение да се пазарува от даден сайт. В случай че изискването е безпрекословно, то помислете добре дали имате нужда точно от тези продукти, преди да го изпълните.

Получих спам в червено! 

Друга потребителка получава потвърждението за поръчката в нейната спам папка с изрична индикация за опасност, маркирана в червено. Въпреки това тя отива до офиса на куриер и си взима поръчката.

Коментар на ЕПЦ: Обикновено нашите пощи идентифицират достатъчно добре опасностите и ни дават сигнал за това - най-често, пращайки подателя в папка СПАМ на имейла ни. Това много често са фишинг имейли или други опити на злонамерени податели да ни навредят.

Друг знак, че може да има нещо нередно, се открива и във факта, че търговецът ни изпраща информация за движението на стоката от различни имейл адреси, които нямат нищо общо с домейна на сайта, от където сме пазарували.

Затова, помислете още веднъж дали да отваряте подобни електронни писма - освен загуба на пари, рискувате да заразите и компютъра или телефона си и да унищожите целия архив, който имате на това устройство.

Без телефон и имейл адрес  

В сайта е описана много подробно процедурата, според която потребителят трябва да върне якето, което е получил, но в действителност никъде няма възможност да се попълни формуляр, липсва телефон, не може да се намери и никакъв имейл адрес. 

Коментар на ЕПЦ: Всички търговци в ЕС са задължени да предоставят контакти като имейл поща, телефон и физически адрес, за да може потребителят да се свърже с тях. Необходимо е да има и данни за търговеца и къде е регистриран. Когато става дума за продавач в трета държава, това не е задължително, но пък и правата на клиентите може да се окаже, че не са така добре защитени, както е в ЕС. 

Нашият съвет е преди да направите поръчка от нов и непознат сайт, непременно да проверите как може да се свържете с него при въпроси или проблеми. Много често некоректни лица, които използват сайтове за измама, остават празно място там, където трябва да е написана фирмата. В други случаи текстът, който обяснява къде е регистриран търговецът е на език, съвсем различен от този, на който е останалата информация за продуктите. Понякога е сложена картинка с име на фирма, вместо то да бъде изписано като част от целия текст, и така по-трудно се улавя като грешка или измама от търсачките в мрежата.

 

Още съвети как да проверите онлайн търговец, от където искате да пазарувате, вижте тук. 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати