Тъмни модели. Как ни принуждават да купуваме

Случвало ли ви се е да щракнете върху дадена оферта и да си поръчате предложеното, въпреки че не сте били напълно убедени? Или да поставите артикул в онлайн количката си за пазаруване, който първоначално изобщо не сте възнамерявали да купите? Замисляли ли сте се как е станало и дали не е било плод на умишлено въздействие? 

Отговорът може да се потърси във въздействието на т.нар. тъмни модели. Това понятие се използва за обозначаване на практики в електронните магазини или платформите, които насочват, принуждават или манипулират потребителите да правят избори, които може и да не са в техен интерес. Целта е да убедят потребителите да купят стока или услуга  - на момента или в бъдеще време. Тези търговски практики създават рискове по отношение на това потребителите да бъдат подложени на настоятелни и дори агресивни форми на убеждаване, които в някои случаи са близки до откровена манипулация. Опитът за убеждаване може да бъде легитимен и оправдан, ако помага на потребителите да вземат информирано решение, но не и ако това убеждаване променя техните предпочитания или ги кара да направят избор, който иначе не биха сторили.

„Тъмни модели“ се използват от различни онлайн търговци и платформи-посредници. Те могат да имат визуален или смислов контекст. Събрахме някои от най-популярните примери, за да илюстрираме какво точно представляват и как може да ги избегнете.

1. Скрити разходи

Първоначално билетите за дадена почивка или пък резервацията за нощувка привличат със страхотна цена, но постепенно, докато се стигне до плащането, тя се увеличава. На този етап обикновено не искате да се откажете, защото вече сте решили, че искате да пътувате или да отидете на набелязаното място. Резултатът от този тъмен модел е приемането на цена, увеличена с различни скрити такси -  разходи за обслужване, за гориво, застраховки, допълнителни опции, такси за почистване и т.н.

Ако искате да избегнете скритите разходи, можете да опитате да сравните крайната цена с други оферти. Това обаче няма да е лесно, защото всеки продавач добавя таксите по различно време и съдържанието на услугите в пакета може да не е абсолютно същото като за друг пакет. Например при самолетните билети размерът на багажа може да варира или пък включените екскурзии на място, когато става дума за пакетна почивка.

Затова си отделете достатъчно време за резервацията и плащането, проверете добре дали офертата наистина отговаря на това, което сте планирали да купите. Може да си съставите предварителен списък какво искате да купите и какво да включва пътуването, както и до каква цена може да си го позволите.

2. Ограничена оферта

Естествено е да не искате да пропуснете изгодна оферта. Но надписи (най-често в искрящ цвят) като „Остават само три броя в наличност“ или „Само 2 хотелски стаи от тази категория на тази цена", или пък показването на часовник с обратно отбряване, създават впечатление за спешност и могат да поставят потребителите под натиск. Това ви лишава от възможността да сравните няколко предложения или да обмислите внимателно покупката си, поради което подобни призиви също могат да бъдат класифицирани под шапката на тъмните модели.

Преди да примете подобна "последна" оферта, се опитайте да проверите дали все пак не може да намерите такъв продукт или услуга и на друго място, и съответно - на каква цена. Важно е да помните, че ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, най-вероятно не е така.

3. Неясни въпроси или сложна формулировка

Оферти с объркващо формулирани въпроси, например двойни отрицания или двусмислени езикови формулировки, в резултат на което не можете да разберете какво точно се иска от вас. И на какво се съгласявате, когато натиснете даден бутон, за да преминете напред. Целта обикновено е да се направи по-трудно за потребителя да се опита да анулира абонамент, членство или поръчка.

Ако не сте сигурни какво се иска от вас, колко ще ви струва и как може да се откажете от тази стока или услуга, по-добре се въздържайте от покупка. Потърсете алтернатива, за която условията за ползване са по-ясни. Освен това може да поверите и задължителната информация за правата на потребителите и как да се свържете с търговеца при необходимост.

4. Принудителен абонамент

Този тип тъмен модел може да се срещне при абонаментните услуги, които предлагат безплатна пробна версия. В началото сайтът ви подканва  да въведете информация за своята банкова карта, а след изтичане на пробния период, абонаментът се подновява автоматично и без допълнително известие. Така просто ще бъдете неприятно изненадани, когато получите известие от приложението за банкиране, че сте платили нещо, което вече може и да не ви трябва.

За да не се стигне до подобен нежелани плащания, винаги при използването на платени услуги, които са свързани с абонамент, проверявайте срока и условията, с които се съгласявате. Ако става дума за безплатен пробен период, запишете в телефона/тефтера или на видно място на бюрото си изрично напомняне, че той трябва да бъде прекратен на определената дата. И много важно - не го правете в последния възможен момент. 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати