Мислете в зелено на Черния петък

Черен петък, седмица и дори месец. Или иначе казано - старт на коледните пазари, бум на онлайн поръчките и най-различни прояви на шопинг манията в цяла Европа. Мрежата от Европейски потребителски центрове дава съвети не само как да избегнете проблеми при покупката на подаръците за предстоящите празници, но и напомня, че да си отговорен към природата и да пазаруваш устойчиво, е модерно. Вижте нашите съвети как да мислите  в "зелено" по време на Черния петък:

- Избягвайте импулсивното пазаруване. Направете си списък за предметите или дрехите, от които действително имате нужда. Това ще ви помогне да избегнете излишни разходи за бюджета, но и вредни емисии във въздуха като резултат от използваните превозни средства.

- Направете точен избор: Проверявайте таблиците с размери на дрехите, когато поръчвате за първи път от даден онлайн търговец. Помислете добре за цвета на ризата и дали има с какво да я съчетаете.

- Сравнете цените: Не се доверявайте на сляпо, че отстъпката действително дава най-добрата цена. Проверете цените не само в онлайн магазините, но в реалните обекти, където се предлагат същите стоки.

- Абонирайте се за бюлетините на електронните търговци: По този начин ще бъдете информирани за специалните оферти през цялата година, а не само около Черния петък.

- Изберете устойчив вариант за доставка: Някои онлайн търговци предлагат екологично чисти опаковки, други - да вземете лично поръчката от склад или от физически магазин. Ако правите няколко поръчки от една компания, изчакайте и ги обединете в една. Доставката до офис на куриер е по-екологично решение, отколкото да поръчате доставка до прага на дома си.

- Не забравяйте и магазините за дрехи и стоки втора употреба. Това не само ще удължи живота на продуктите, но и ще спести ресурси и пари. В последно време различни магазини предлагат и изцяло нови дрехи или предмети, изработени от рециклирани материали.