Фалшиви изделия? Бъдете нащрек!

Мрежата ECC-Net с 10 съвета за безопасно пазаруване

Те могат да са евтини, стилни и да изглеждат истински. При пазаруване, независимо дали онлайн или докато сте във ваканция, може да се срещнете с фалшиви стоки. Защо това е проблем? И наистина ли трябва да платите допълнително заради малкото лого на марката върху чантата или чифта обувки, за които мечтаете?

Няколко са рисковете при покупката на изделия, имитиращи оригинала. В най-лошия вариант  ще се сдобиете с продукт - например лекарства, детски играчки или козметика, който може да е опасен и дори да нарани вас или някой друг. Някои продукти могат да съдържат опасни химикали. Възможно е да попаднете на продукт със съмнителен ефект - още през март Интерпол съобщи за изземването на фалшиви маски, нестандартни дезинфектанти за ръце и неоторизирани антивирусни препарати. Пазаруването на фалшиви стоки има и икономическо и социално отражение.

Онлайн пазаруване - сигурност в 10 стъпки

 • Проверете идентичността на търговеца. Винаги обръщайте внимание дали контактите за връзка са коректно посочени на уебсайта и можете ли да подадете оплакване в случай на нужда.
 • Разгледайте коментари от други потребители. Използвайте Интернет търсачката, за да се запознаете с клиентски отзиви за фирмата и имайте едно на ум.
 • Проверете дали уебсайтът има сертификат и знак за сигурност. Маркирането удостоверява, че сайтът е в съответствие със съответните изисквания за качество и гарантира безопасно онлайн пазаруване.
 • Преценете дали сайтът изглежда професионално. Повечето сайтове, които предлагат фалшиви стоки, често се отличават с граматически грешки и нискокачествени изображения.  
 • Потърсете на сайта разяснение на потребителските ви права. Онлайн търговецът е задължен да ви предостави ясна  и точна информация за тях.
 • Проучете цената. Пиратските стоки често са достъпни на чувствително занижена цена от обявената в официалния онлайн магазин на дистрибутора. Ето принципът,  който да имате предвид при пазаруване по Интернет: „Aко цената ви се стори твърде примамлива, за да е истинска, то най-вероятно не е“ .
 • Проверете оторизираните дилъри на официалните им страници. Повечето е-магазини публикуват списъци с коректни и съмнителни търговци. Пазаруването от одобрени търговци ви дава спокойствието, че се сдобивате с оригинален продукт.
 • Плащайте по сигурен начин. Уверете се, че на сайта има сертификат за сигурност, когато извършвате плащане, и плащайте едва след като получите продукта и фактурата, или пък с кредитна карта. Избягвайте директните парични преводи, при които не е ясно кой точно е крайният получател Винаги пазете касовия бон и потвърждението на поръчката си. Ако сте платили с кредитна карта и не сте получили маратонките или красивата рокля, то може да оспорите плащането през банката си.  
 • Рециклиран ли е продуктът? Съдържа ли оригинални части? Ако е възможно, опитайте се да го разгледате внимателно. От голямо значение е за гаранцията му, както и за това какво да очаквате от при ползването му.
 • Правилата и законите по отношение на фалшивите стоки варират в рамките на ЕС. Ако например отидете на почивка в чужбина и купите „маркови“ стоки, е възможно да ви глобят, или на границата – да ги унищожат. В част от европейските държави такава глоба може да достигне 10 000 евро не само за придобиване на фалшив продукт, но и за внасянето му в съответната страна.

Фалшификатите  -  какво ги издава?

 • Обърнете внимание на материала и отделните елементи. Фалшивите продукти са от ниско качество, често пъти много по-лошо от оригинала. Огледайте внимателно шевовете и етикетите – често при фалшифициран продукт те са неправилни и небрежно поставени. Уверете се дали марката е коректно изписана и дали няма липсващ елемент в логото. Вижте етикетите и инструкциите за пране – не е изключено в текста им да се натъкнете на издайнически правописни грешки.
 • Огледайте ръбовете и джобовете. Хастарът трябва да е безупречен, както и видимата част отвън. Често фалшификаторите работят по снимки и не разполагат с ясни изображения на вътрешните участъци.
 • Проверете опаковката. Уверете се дали водният знак или името на марката съвпадат.  На скъпи модни продукти в пластмасови опаковки ще попаднете изключително рядко.  
 • Проверете произхода. Козметика и парфюми, имитация на оригиналните варианти, могат да са причина за сериозни алергични реакции. Помолете дистрибутора да проследи дали изделието е произведено в оригиналната фабрика – това може да бъде сторено по серийния номер на опаковката.
 • Обърнете внимание на цената. Сравнете я с тази на продукта в оригиналния магазин на марката.
 • Изисквайте касов бон. Имайте предвид, че покупки от частни лица също могат да се окажат фалшиви. Попитайте откъде е било закупено изделието и помолете за документ за покупка и гаранции за него.
 • Избягвайте да пазарувате известни марки на плажа или на улицата. Ако сте били нащрек и въпреки това се съмнявате, че сте попаднали на некоректно отношение от страна на търговец –независимо къде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да потърсите за безплатна помощ и съдействие ЕПЦ България, който функционира към Комисията за защита на потребителите.

Прессъобщение

Снимка: Pexels.com

 
Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати