Семинар за правните аспекти на електронната търговия

Лекция на директора на Европейски потребителски център Игнат Арсенов пред онлайн търговци

Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов се включи в семинар, посветен на правните и счетоводните аспекти на електронната търговия. Събитието се проведе на 27 февруари 2019 г. в София и събра повече от 100 представители на онлайн бизнеса в България.

Сред най-дискутираните въпроси по време на обучението беше чия е отговорността за доставянето на продукта - на търговеца или на куриера. 
Отговорността на продавача се простира до момента, в който стоката се предаде на потребителя, уточни директорът на ЕПЦ. По думите му търговците трябва така да уредят отношенията и отговорностите на куриера, че да може стоката да пристига здрава и то в уговорения срок на адреса на купувача.

Арсенов представи пред онлайн търговците и онлайн платформата за разрешаване на спорове, която се администрира от Европейската комисия. Нейната цел е да се разрешават спорове за онлайн покупки на стоки или услуги между потребители и търговци в рамките на целия Европейски съюз. Контактна точка за България за тази платформа е Европейски потребителски център.