Денят за безопасен интернет

Съвети за дигитален детокс и спокойствие в онлайн пространството

На 7 февруари се отбелязва Денят за безопасен интернет. Целта на тази инициатива е да се насърчи безопасността в цифровата среда, да се обърне внимание на и на по-малки, и на по-големи потребители към това как да защитават личните си данни в интернет. А ние от ЕПЦ България и мрежата от Европейски потребителски центрове предлагаме нашите съвети за дигитален детокс и как да използвате онлайн технологиите възможно най-безопасно.

Използвайте сигурна WI-FI връзка

По възможност избягвайте да използвате незащитени Wi-Fi мрежи без парола и криптиране. Ако изключите Wi-Fi връзката на телефона си при посещение на различни обществени места, вие намалявате риска устройството ви автоматично да се свърже с мрежа, която събира данни за вашето местоположение. И най-важното - не влизайте във Вашето интернет банкиране или други чувствителни профили, ако ползвате обществен интернет достъп на бензиностанции, хотели, паркове, летища.

Намислете силни пароли

Когато се регистрирате в електронен магазин или друго място, където е възможно да запаметите данните от банковата си карта, използвайте достатъчно силна парола. В идеалния случай тя трябва да съдържа повече от 10 знака, главни и малки букви, цифри и специални знаци. Такива пароли са по-трудни за разбиване от обикновеното изписване на вашето име или проста парола от една дума. Не използвайте една и съща парола за множество уебсайтове или услуги. Ако уеб услугата (например при абонамент за курс, достъп до онлайн платформа, поща, социална мрежа) го позволява, използвайте влизане в две стъпки - така, за да влезете, което освен паролата изисква и допълнително потвърждение (SMS код или друго).

Премахнете неизползваните приложения

Изтрийте приложенията, които не използвате. Даже да не влизате активно в дадени апове, те  събират данни за вас. Осигурете си малък дигитален детокс. Не забравяйте редовно да обновявате антивирусните програми на телефона или лаптопа си.

Плащайте сигурно

Най-сигурният начин за плащане в Интернет е плащането с карта чрез платежни системи, които осигуряват защита на купувача. Ако стоката не дойде, например, е възможно да поискате оспорване на плащането от вашата банка. Преди да натиснете бутона "Купи" или "Плати", проверете и самия търговец - вижте дали има отзиви за него във форумите в интернет, проверете дали сайтът му е защитен и в адреса има изписване на буква S (https), вижте и дали има информация за фирмата и контакти с нея. Ако пазарувате през платформа и получите линк за "извеждане" от нея с искане за данни и плащане, уверете се, че не става дума за злоупотреба, като прочетете условията за покупко-продажбите там или директно се свържете с маркетплейса.

Внимавайте с имейлите и SMS-съобщенията

За да не станете жертва на фишинг или измама и да загубите пари, не отговаряйте на имейли или SMS съобщения, които искат от вас пароли и данни за кредитни карти или друга банкова и лична информация. Не забравяйте, че Вашата банка няма да поиска подобна информация чрез електронната поща. Ако имате съмнения, свържете се с кол центъра и направете проверка.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати