Умните устройства вече с гарантирани актуализации

По-добра защита при пазаруване онлайн и при сваляне на музика или игри

Нови правила за по-добра защита на потребителите, когато пазаруват в интернет, в местен магазин, както и когато свалят музика или игри, бяха одобрени от Европейския парламент.

Според тях хората, които купуват или свалят музика, приложения, игри, използват услуги в облака или платформи за социални медии, ще бъдат по-добре защитени, когато търговецът не успее да предостави съдържание или услуга, или предостави дефектна стока. Тези права за защита на потребителите ще се прилагат по равностоен начин за потребители, които предоставят данни в замяна на такова съдържание или услуга, както и за потребители, които „заплащат“ за него.

Текстът предвижда, че ако не е възможно да се поправи дефектното цифрово съдържание или услуга в разумен период от време, потребителят има право на намаление на цената или пълно възстановяване на сумата в рамките на 14 дни. Ако се появи дефект в рамките на една година от датата на доставката, се предполага, че той вече е съществувал и не се налага потребителят да го доказва (обръщане на тежестта на доказване). За непрекъснати доставки, тежестта на доказване остава за търговеца в рамките на договора.

Гаранционният срок за еднократни доставки не може да бъде по-кратък от две години. За доставки, които се изпълняват непрекъснато, той следва да се прилага по време на целия срок на договора.

 

Пазаруване онлайн или на място

 

Директивата относно продажбите на стоки се прилага както за онлайн, така и за офлайн (лице в лице) продажби, като например при покупката на домакински уред, играчка или компютър чрез интернет или в местен магазин.

Търговецът носи отговорност, ако в рамките на две години от момента, в който потребителят е получил продукта, се появи дефект . Срокът за обръщане на тежестта на доказване ще бъде една година в полза на потребителите (досега този срок беше 6 месеца).

Стоките с цифрови елементи (например „интелигентни“ хладилници, смартфони и телевизори или свързани часовници) също попадат в обхвата на тази директива. Потребителите, които купуват тези продукти, ще имат право да получат необходимите актуализации в „разумен период от време, очакван от потребителя“, въз основа на вида и предназначението на стоките и цифровите елементи.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати