Ваучерите за подаръци в Европа

Какво трябва да знаете, ако ще купувате подаръчен сертификат

Коледа е съвсем близо… И ако още не сте купили подарък, помислете и за ваучер,от който всеки  може сам да реши каква изненада иска под елхата. Възможно ли е да купите ваучери за подаръци от магазин в друга държава от ЕС? Кога изтичат подаръчните сертификати? Европейски потребителски център България предоставя полезна информация, събрана с помощта на нашите колеги от мрежата на потребителските центрове в ЕС, Исландия и Норвегия. 

Мога ли да купя ваучери от друга страна в ЕС?

Да, можете. Вече една година е в сила забраната за неоправдано геоблокиране в рамките на Общността. Благодарение на това може да купувате стоки и услуги от търговци със седалище във всяка една държава от ЕС. Това важи и за ваучерите. Имайте предвид обаче, че продавачът не е длъжен да прави доставка до България, ако обикновено не го прави. В действителност - проблемът с доставката може да възникне при купуване на ваучери, но не и в случай на електронни талони. Заради това е добре първо да проверите съответната информация в Общите условия на сайта на магазина. Ако все пак се съмнявате, не се колебайте да попитате търговеца! Проверете и как стои въпросът с доставката на подаръка, който след това ще бъде „осребрен“.  

За какъв период важат ваучерите?

В повечето държави няма определен срок за валидност на ваучерите, определен нормативно, а се определя от търговеца и в повечето случаи се записва на самия талон. В Германия ваучерите най-често важат 3 години, в Латвия – 6 месеца или 1 година, в Гърция – от 3 до 6 месеца, в Унгария – ако няма изрично определена продължителност, то периодът е 5 години, а за Швеция – обикновено 10 години. Ако купите подаръчни сертификати от търговец в Норвегия – валидността им ще бъде 3 г., освен ако изрично не е уточнено, че срокът е по-кратък. За Дания срокът също обикновено е 3 години, но сумата за електронните ваучери може да бъде възстановена през първата година след изтичането на този срок.

Може ли ваучерите да бъдат персонализирани?

В някои държави – да. Ако го купите от австрийски магазин, ваучерът може да се използва само от този човек, на чието име е регистриран. Във Франция персонализираните ваучери могат да се използват от други хора, само ако Общите условия на сайта специално предвиждат това.Особено внимание обърнете на условията, ако ще купувате ваучери, свързани с преживявания като скокове с парашут например, при които е важно да се отчете и здравословното състояние на приносителя. 

Може ли сертификата да се ползва в български клон на международна верига магазини от същата марка?Зависи от компанията. Проверете условията на сайта или попитайте в магазина. 

Ако нещо се обърка, и имате спор с търговец от друга страна в ЕС, Исландия или Норвегия, какво да правите?

Потърсете Европейски потребителски център България за съвет на www.ecc.bg.

 

Повече може да видите в интервюто за телевизия Европа и за България он ер.

(прессъобщение)

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати