ECC-Net представя: видео и образователен куиз за ученици

Проверете колко знаете за вашите права онлайн!

Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) установява тревожно увеличаване на броя на малките деца и тийнейджъри, които се оказват в различни дигитални капани. Независимо дали чрез съмнителни оферти в лотарии в интернет, онлайн игри или социални медии: младите интернет потребители харчат пари, без да искат и да са разбрали, че го правят, или пък споделят лични данни, с които потенциално може да бъде злоупотребено. За да помогне на младежите и на техните родители, които търсят правна помощ в местните европейски потребителски центрове, ECC-Net изработи учебни материали, които показват какви са основните онлайн рискове и как да се предпазят от тях.

В подкрепа на Европейската година на младежта 2022, образователният проект предоставя инструменти за обучение за всички млади европейци. Според проучване на онлайн услугата за проверка на самоличността Social Catfish, тийнейджърите стават жертва на съмнителни онлайн практики по-бързо от възрастните и тази тенденция се  задълбочава. Въпреки че са запознати с технологиите и почти живеят в интернет, хората под 20 години са все по-малко критични към дигиталното си обкръжение и това, което срещат онлайн.

Деца в капани на разходите


Виктор (13-годишен) купува виртуална валута, за да подобри своя „върховен“ футболен отбор в конзолата за игри, свързана с интернет. Зарибен от играта, Виктор в крайна сметка харчи €90 за деветдесет секунди. Въпреки че Виктор не знае паролата на майка си за покупки в приложението, тя е автоматично запазена в конзолата му от по-ранна покупка. Общата сметка за футболния отбор на Виктор възлиза на 4069,71 евро. За щастие един от нашите центрове успя да предотврати драстични финансови щети за майката на Виктор, като посредничи с търговеца. Но шокът, който трябва да е изпитало семейството на Виктор, не е изключение. Мрежата от Европейските потребителски центрове често вижда други случаи като този, които засягат дори и деца на 6-7 години.

Нашите инструменти за обучение

За да се справи с тази тенденция, ECC-Net подготви няколко инструмента за преподаване на английски език. Те са свободно достъпни за учители, както и за родители, но най-вече за тийнейджърите. Езиковата трудност прави материала полезен за деца, които имат поне 2 години опит в изучаването на английски език. Комплектът се доставя с ръководство с инструкции и е достъпен на адрес https://www.eccnet.eu/consumer-education

• Видео - анимирано 4-минутно видео в YouTube, което показва деца, които се натъкват на трудни ситуации, докато играят мобилни игри. Клипът е насочен към по-малките, като използва по-лесен език и насърчава дискусията. Може да се използва отделно или в комбинация с теста. Видеото е тук:

https://youtu.be/znDPihKj9nc

• Тестът с любопитни факти поставя непълнолетните онлайн потребители в нежелани ситуации, които участниците трябва да се опитат да избегнат, като изберат правилните отговори. Тестът обхваща няколко теми, свързани с дигиталните права -  онлайн игри, електронна търговия и капани на социални платформи и е насочен към по-напреднали в нивото на английски език. Може да се намери тук
https://ekurs.kov.se/ecc-quiz-for-teens/

 

(прессъобщение)

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати