Франция става спортна столица

Ето как да направите престоя си възможно най-приятен

Франция ще бъде домакин на три много важни спортни събития – Световната купа по ръгби, Олимпийските и Параолимпийски игри. И трите ще се проведат в Париж:

  • Световно първенство по ръгби – 8 септември до 28 октомври 2023 г.;
  • Олимпийски игри – 26 юли – 11 август 2024 г.;
  • Параолимпийски игри – 28 август до 8 септември 2024 г.

Ако ще присъствате на някое (или на всички) от спортните състезания, ви препоръчваме да погледнете нашите препоръки за едно безпроблемно пътуване, които изготвихме заедно с колегите от ЕПЦ Франция!

Как да си купите билети?

Първата и най-важна стъпка, за да посетите което и да било спортно събитие, е разбира се, купуването на билет. Единственият официален сайт за продажба на билети за Световното първенство по ръгби е www.rugbyworldcup.com. Билетите могат да се купят само онлайн и са изцяло в дигитален формат  с цел улеснение на зрителите. Ако вече сте купили своя билет, но няма да имате възможност да присъствате на събитието, имате право да го препродадете до 24 часа преди всеки мач. Подробната процедура и условията за препродажба на билети можете да намерите тук.

Билетите за Олимпийските игри също се купуват изцяло онлайн от официалния сайт на събитието: www.paris2024.org. Ако на всяка цена искате да присъствате на стадионите, побързайте, защото вече са останали само ограничен брой билети.

Официалната продажба на билети за Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. ще започне през есента на 2023 г. чрез същата платформа – www.paris2024.org. Повече информация ще бъде съобщена през идните месеци.

Силно препоръчваме да не купувате билетите си от други неоторизирани сайтове. Може да се окаже, че ще платите много повече пари за билет отколкото е номиналната му стойност. Ако сте купили фалшив пропуск, ще ви бъде отказан достъп до събитието. Ако все пак сте жертва на измама, можете да подадете жалба в полицията или на сайта: www.masécurité.fr

Настаняване

След като резервирате билетите си за Световната купа по ръгби, Олимпийските и/или Параолимпийските игри, следващата стъпка е да намерите място за престой в Париж или в друг френски град. Добре е да имате предвид, че системата за оценка на хотелите със звезди варира в различните държави. Тризвезден хотел във Франция може да не отговаря на същите критерии като тризвезден хотел в Италия, Испания, Германия или България, например. Уверете се, че не бъркате оценката на място за настаняване със звездите, дадени от други клиенти в техните онлайн отзиви.

Добре е да се запознаете и с правилата и условията за анулиране на туристическите услуги, преди да продължите с резервациите. Имайте предвид, че ако някоя част от пътуването ви бъде отменена или забавена или ако някое от спортните надпревари бъде отменено или променено, ще трябва да смените всички резервации поотделно. Мястото за настаняване не е задължено да ви възстанови сумата за нощувки, ако резервацията не го позволява изрично.

Ако решите да наемете апартамент, собственикът на имота може да изиска да предоставите доказателство за застраховка. Във Франция най-типичната полица е пълната застраховка на дома (assurance multirisque habitation), която може да се използва при пожар, експлозия или наводнение. Всякакви други щети, които може да причините (счупени мебели, повредени или изгубени предмети) обикновено са за ваша сметка. В случай че жилището под наем не е безопасно или нехигиенично, например намерите хлебарки, разхлабени електрически контакти, мухъл или има прозорци, които не се отварят, ви препоръчваме да се свържете с градския здравен отдел.

Важно е да знаете, че когато резервирате настаняване онлайн нямате право на отказ от резервацията в период от 14 дни след нейното потвърждение. Ако анулирате резервацията си, ще подлежите на условията за анулиране, определени от хотела или в договора за наем. Ако резервацията ви не подлежи на безплатна анулация, дори ако отказът да пътувате и нощувате там се дължи на обстоятелства извън вашия контрол, сумата няма да ви бъде възстановена автоматично. От вас зависи да преговаряте с хотела или собственика на имота под наем, за да получите възстановяване на сумата или отлагане на престоя си.

При възникнал проблем препоръчваме първо да се свържете писмено със собственика на хотела или на имота под наем. Можете също да се свържете и с посредника, чрез който сте намерили настаняването – например онлайн платформа за резервации или туристически офис. Важно е да запазете доказателство за вашата кореспонденция.

Здравна грижа

Както при всяко едно пътуване е добре да помислите за здравна застраховка за периода, в който ще пребивавате във Франция. Съветваме ви да проверите няколко варианта преди да решите да сключите такава.

При възникнал спешен случай на територията на Европейския съюз позвънете на 112. Ако случаят не е абсолютно спешен, можете да се свържете с лекар или аптека на повикване по всяко време.  Допълнителни номера при спешни случаи може да намерите на официалния сайт на френската администрация.

Ако взимате лекарства със себе си, когато пътувате, количеството, което носите, не трябва да надвишава личната ви употреба и да съответства на продължителността на лечението, предвидена в лекарското предписание (или максимум 3 месеца).

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати