Колко трансферно време е нужно, за да хвана следващия полет?

В последните седмици към ЕПЦ България се обърнаха пътници, които са изпуснали полета поради забавяне при проверки на летището и твърде кратко време за връзка между две прекачвания на летището. Какво трябва да знаете, преди да направите резервация на два свързани полета? Вижте нашите съвети!

При всеки 2 свързани полета има минимално време за връзка (МВВ) – това е минималното време, необходимо за слизане от единия самолет, минаване през терминалите на летището и качването на следващия полет. Минималното време за връзка е официално изчислено от всяко летище в сътрудничество с авиокомпаниите и може да има различна продължителноств зависимост от това колко са натоварени съответните терминали. За някои летища може да бъде и 40 минути, а за други - повече от час и половина.

От една страна тези изчисления не позволяват на авиокомпаниите да предлагат свързани полети с по-малко време от това, което е зададено за съответната аерогара, но от друга ограничават отговорността им, ако това време се е оказало недостатъчно за пътника да се прекачи на борда на следващия полет.

При определяне на минималното време за връзка се взимат под внимание архитектурната композиция на летището, наличната инфраструктура, брой терминали и връзката между тях. Органът, който отговаря за това, е Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Това означава, че минималното време за връзка не е записано в закон или друг нормативен акт, а се определя като вътрешно правило и може да се променя през годините.

МВВ зависи от това дали свързаните полети са вътрешни (за страната) или единият излита или каца от друга държава. За ЕС е важно и дали връзките включват полети в рамките на Шенгенската зона или не. В случай че пътникът пристига от страна извън Шенген и ще се качи на полет до дестинация в Шенгенското пространство, то със сигурност ще се наложи да мине през паспортна проверка и процесът може да се забави. Важно е да се отбележи, че проверки за сигурност или на документите на летищата могат да бъдат извършвани по всяко време.

Поради тази причина е препоръчително към МВВ за съответното летище да добавите още известно количество минути за проверката на сигурност, както и ако пътувате за държава, за която се нуждаете от виза. Допълнително време ще ви е необходимо и при по-големите летища, както ако сте с малки деца, или имате необходимост от съдействие на персонала там заради намалена подвижност.

Когато авиокомпаниите продават билети за два или повече свързани полета, обикновено взимат предвид това минимално време за връзка. Въпреки това е добре вие сами да направите проверка на сайта на летището, където ще минете транзит. Важно е да се отбележи и, че дори и да тичате и съответно – да се качите на полета, е възможно багажът ви да няма същия късмет. Това означава, че трябва да бъдете готови да останете без куфар, когато кацнете на крайната дестинация. Именно заради това, ако пътувате с чекиран багаж и искате да сте сигурни, че всичко ще е наред с него, не купувайте билети за два полета с трансферно време, близко до МВВ. И още - ако ще пътувате с нискотарифни компании, то двата полета, даже и да се изпълняват от един превозвач, няма как да бъдат на една резервация. Поради това, ако в крайна сметка пропуснете връзката си поради предишно закъснение, то няма да имате право на обезщетение. В тези случаи може да е добра идея да потърсите подходяща полица за застраховка на пътуването.

Ще ме чака ли следващият самолет, ако закъснея?

Не, ако първият ви полет се забави значително, то вторият няма да ви изчака, защото авиокомпаниите се движат по строго определен график. Ако обаче пътувате с обща резервация за двата полета, то авиокомпанията трябва да ви предложи възможност за следващия си полет при условие, че има свободни места. В случай че пристигнете в крайната дестинация с 3 часа закъснение, то може да имате право на обезщетение.

Бонус идеи:

  • Чекирайте се на първите места в самолета, по възможност до пътеката, за да слезете възможно най-рано от първата авиокомпания.
  • Разгледайте схемата на летището и по възможност проверете маршрута си за следващия полет. 

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати