Повече пари при загубен багаж

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) въвежда нови по-високи граници на отговорността на авиокомпанията съгласно Монреалската конвенция, свързани със загубен, забавен или повреден багаж. Промените влизат в сила от 28 декември 2019 г. 

Това означава, че максималната сума, която може да претендират пътниците при проблеми с куфара, вече ще бъде 1288 SDR, което е почти 1600 евро.

Досега тази граница беше около 1200 евро.

SDR е специфична валута, чиито обменен курс се определя от Международния валутен фон. Към 20 декември 2019 г. 1 евро се равнява на 0,81 SDR.

Според Монреалската конвенция лимитите, в които авиокомпаниите са отговорни за повреда или забавяне на куфари на своите пътници, могат да се преразглеждат на всеки 5 години.

Международната организация за гражданска авиация вече е увеличила този лимит от 1000 SDR на 1131 SDR през 2009 г.

През следващата ревизия през 2014 г. промяна не е правена. При третата ревизия обаче е направено увеличение от 13,9% във връзка с натрупаната инфлация.

Още информация може да видите тук https://www.icao.int/secretariat/legal/Pages/2019_Revised_Limits_of_Liability_

Ако не намерите куфара си на летището, след като слезете от самолета, или се окаже, че е счупен, трябва веднага да поискате протокол (PIR). В срок до 7 дни трябва да подадете иск и към авиокомпанията. При положение, че багажът не ви бъде доставен до 21 дни след полета, той се приема за загубен. И тогава трябва да подадете ново искане към авиокомпанията за компенсация.

Още съвети за какво да правите при загубен или повреден куфар може да видите тук.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати