Повече пари при загубен багаж

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) въвежда нови по-високи граници на отговорността на авиокомпанията съгласно Монреалската конвенция, свързани със загубен, забавен или повреден багаж. Промените влизат в сила от 28 декември 2019 г. 

Това означава, че максималната сума, която може да претендират пътниците при проблеми с куфара, вече ще бъде 1288 SDR, което е почти 1600 евро.

Досега тази граница беше около 1200 евро.

SDR е специфична валута, чиито обменен курс се определя от Международния валутен фон. Към 20 декември 2019 г. 1 евро се равнява на 0,81 SDR.

Според Монреалската конвенция лимитите, в които авиокомпаниите са отговорни за повреда или забавяне на куфари на своите пътници, могат да се преразглеждат на всеки 5 години.

Международната организация за гражданска авиация вече е увеличила този лимит от 1000 SDR на 1131 SDR през 2009 г.

През следващата ревизия през 2014 г. промяна не е правена. При третата ревизия обаче е направено увеличение от 13,9% във връзка с натрупаната инфлация.

Още информация може да видите тук https://www.icao.int/secretariat/legal/Pages/2019_Revised_Limits_of_Liability_

Ако не намерите куфара си на летището, след като слезете от самолета, или се окаже, че е счупен, трябва веднага да поискате протокол (PIR). В срок до 7 дни трябва да подадете иск и към авиокомпанията. При положение, че багажът не ви бъде доставен до 21 дни след полета, той се приема за загубен. И тогава трябва да подадете ново искане към авиокомпанията за компенсация.

Още съвети за какво да правите при загубен или повреден куфар може да видите тук.