Европарламентът се обяви за общи правила за ръчния багаж в самолетите

Европейският парламент прие резолюция, в която се настоява да се уеднаквят стандартите за ръчния багаж на авиокомпаниите. Евродепутатите отбелязват притесненията на пътниците относно неудобството, породено от противоречивите правила за ръчния багаж на различните авиопревозвачи. Според гласувания документ законодателството на ЕС относно правата на пътниците във въздушния транспорт трябва да бъде преразгледано, за да предложи разумно решение.

В момента авиокомпаниите имат различни правила за размер и таксуване за ръчен багаж, което може да доведе до „объркване, неудобство, по-неудобно пътуване, закъснения и понякога спорове между пътници и служители на авиокомпаниите“. Различните стандарти за тегло и размер могат да се превърнат в проблем за онези пътуващи, които имат свързани полети на различни авиокомпании. Успоредно с това, скритите такси за багаж правят невъзможно клиентите да сравняват лесно и ефективно възможните опции за полети и техните цени, като на база на това да вземат информирани решения, се казва още в резолюцията.

Евродепутатите подчертават, че при преразглеждането на действащото законодателство на ЕС в областта на въздухоплавателните услуги, Комисията следва изцяло да приложи решение на Съда на ЕС, съгласно което авиокомпаниите не трябва да налагат допълнителна такса за ръчен багаж „при условие, че този ръчен багаж отговаря на разумни изисквания по отношение на теглото и размерите си и отговаря на приложимите изисквания за сигурност“.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати