60 години Римски договори

Преди 60 години, на 25 март 1957 г., с договорите, подписани в Рим, се е родила Европейската икономическа общност (ЕИО). Днес Европейският съюз е най-големият пазар в света с 508 млн. души, които се възползват от предимствата на различни потребителски пра

За да се засили доверието на потребителите в ЕС и да се гарантира, че всеки може да се възползва напълно от единния пазар, Европейските потребителски центрове (ЕПЦ) предоставят информация, безплатни консултации и съдействие при трансгранично пазаруване в ЕС, Норвегия и Исландия. В повечето случаи получаването на конкретна информация за техните права е достатъчно за потребителите, за  да разрешат даден спор, без да се налага намесата на ЕПЦ. Европейските потребителски центрове обаче влизат в пряк контакт с търговеца, когато това е необходимо. С помощта на ЕПЦ може да се преодолеят езиковите и културни бариери между двете страни, като се информират за потребителските права за съответния казус.

За да се постигне това, ЕПЦ предоставят професионални съвети за потребителите по трансгранични потребителски теми като например купуване на стоки и услуги в друга държава-членка, пътуване, туризъм в рамките на ЕС. Мрежата работи успешно и скорошно допитване за удовлетвореността на потребителите показва:

-        69% от потребителите са били доволни от услугите, които предлага мрежата от ЕПЦ.

-        75% от потребителите са намерили помощта за полезна за разбирането на техните права или за решаването на проблеми и спорове.

-        За 90% от потребителите  сайтът на ЕПЦ в тяхната страна е лесен за използване

Правни експерти във всички държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия споделят своя опит и знания. Тяхната обща цел е да направят европейската интеграция реалност - да направят всекидневието на потребителите по-лесно и да им осигурят подкрепа, когато нещо се обърка.

За ЕПЦ България:

-        Центърът в България е отворен на 4 февруари 2008 г. През тези години сме помогнали на над 7600 души да разберат своите права или да решат конкретни проблеми с чужди търговци.

-        Най-много от жалбите, които получаваме (около една трета), са свързани с проблеми с транспорта.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати