Алтернативно решаване на спорове между потребители и търговци

Как работи онлайн платформата за решаване на потребителски спорове и какви са правилата за действие на помирителните комисии, които функционират към КЗП. Това бяха основните теми на семинара "Алтернативно решаване на спорове", организиран от Европейския п

В семинара се включиха представители на Министерството на икономиката, експерти от регулаторните комисии и от търговските асоциации, чиито членове участват в помирителните комисии. 

Надеждата, че тези комисии ще работят ефективно за разрешаване на потребителски спорове, изразиха председателят на КЗП Димитър Маргаритов и членовете на комисията Константин Райков и Константин Арабаджиев. Нормативната уредба и изискванията за работа на общите и секторните помирителни комисии представиха Христо Трендафилов, главен юристконсулт в КЗП, и Ерджан Ахмед, юристконсулт в комисията. Тези комисии работят от началото на годината в най-важните икономически ресори – енергетика, ВиК, електронни съобщения, транспортни и финансови услуги.

Елеонора Христофорова, член на комисията по платежни спорове, която съществува вече 10 г., сподели опита на комисията и даде практични съвети към своите колеги. Първите подготвителни стъпки и документите, които са разработили за разрешаване на спорове в комисията по финансови услуги представи Тихомир Тимнев, зам.-председател на комисията. 

На сайта си всеки онлайн търговец е задължен да има връзка към онлайн платформата за решаване на потребителски спорове, иначе рискува да бъде глобен. Това уточниха съветниците в ЕПЦ Ива Боцева и Николай Илчев, които представиха функциите на платформата. Контактна точка за България по този проект е Европейският потребителски център, а годишно през мрежата на Европейските потребителски центрове се подават над 100 000 жалби, подчерта Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

Елица Попхлебарова от асоциация "Активни потребители" обяви създаването на асоциация за алтертативно решаване на спорове, която също ще се бори за защита правата на хората.

 

На снимката - ръководството на КЗП Константин Райков, Димитър Маргаритов и Константин Арабаджиев и Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България (от ляво на дясно)

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати