Британският туроператор Томас Кук фалира

Вижте какво означава това за туристите

На 23 септември 2019 г. официално стана ясно, че туроператорът Томас Кук и свързаните с него дружества във Великобритания спират да работят. Всички резервации, включително полети и хотели, са анулирани. Какво означава това за туристите? 

 

Проверете вашите резервации за това дали сте под защитата на Air Travel Organiser’s Licence (ATOL). В този случай потвърждението за резервацията включва и ATOL сертификат – прочетете го внимателно, за да видите какво може да очаквате. Това съветват нашите колеги от ЕПЦ Великобритания..

Ако в момента сте на почивка в чужбина и ако резервацията ви е защитена от схемата ATOL, то може да бъдете репатрирани със съдействието на Органа за гражданска авиация на Обединеното кралство (CAA). Връщането на пътниците обратно във Великобритания ще става в следващите 2 седмици -  до 6 октомври 2019 г.

Ако вашата резервация (или части от нея) не е защитена от ATOL, може да се наложи да поискате възстановяване на разходите си от вашата банка/компания, издала кредитната ви карта или да поискате това по силата на вашата застраховка. Повече информация има на сайта на CAA https://thomascook.caa.co.uk.

За туристи, които са си резервирали пакети, но без самолетни билети, от компаниите Thomas Cook Tour Operations Limited, TCCT Retail Limited, Future Travel Limited или The Freedom Travel Group Limited, то те са защитени съгласно схемата на ABTA за финансова защита. Повече информация може да се намери на www.abta.com/thomascook.

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова  организира среща с хотелиери и туроператори и британското посолство, на която предстои да се направи прогноза за последиците и да се обсъдят следващите действия. В срещата ще се включи и Комисията за защита на потребителите.

Туристите, които британската компания води в България, са между 350 000 и 450 000 на година. В момента нейни клиенти в България са около 2500 души, каза министър Ангелкова. На този етап няма информация за българи с резервации от Томас Кук, блокирани в чужбина.

 

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати