Евро 2012

Европейското първенство по футбол 2012, наричано още Евро 2012, ще бъде 14-тото Европейско първенство по футбол. Полша и Украйна ще бъдат домакините на турнира, който ще се проведе през лятото на 2012 г. Общата кандидатура на двете страни е избрана от Изпълнителния комитет на УЕФА на 18 април 2007 г. в Кардиф, Уелс. Тя е предпочетена пред съвместната кандидатура на Унгария и Хърватия и индивидуалната на Италия. За трети път турнирът ще се проведе в две страни, след като Евро 2000 се състои в Белгия и Холандия, а Евро 2008 – в Австрия и Швейцария. Това ще е последното европейско първенство, в което ще участват 16 отбора. От 2016 г. отборите финалисти ще са 24.

Дванадесет от шестнайсетте участника участваха и на предходния турнир през 2008 г., а Англия и Дания, които участваха през 2004 г., се завръщат, след като пропуснаха първенството през 2008 г. Република Ирландия ще участват отново след 24 години отсъствие за своето второ участие на Европейско първенство. Домакините от Украйна правят своя дебют на финали като независима държава, след като преди това присъстваха като част от СССР.

Европейското първенство по футбол е най-значимото състезание на националните отбори по футбол в Европа. Организира се от УЕФА и се провежда на всеки четири години. За първи път е проведено 1960 г. под името Купа на европейските нации и сегашното име е въведено 1968 г.

Повече информация и програмата за предстоящото Евро 2012 може да окриете в прикачения файл, както и от брошурите в нашата страница.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати