Информационно турне „Правата на младите хора в Европа”

Стотици жители на Видин, Свищов и Плевен получиха съвети за правата си

 

Стотици жители на Видин, Свищов и Плевен се включиха в информационното турне под мотото „Правата на младите хора”, което организира Европейският потребителски център към Комисията за защита на потребителите. То се проведе между 5 и 8 октомври и целта му беше да запознае хората на място с правата им като потребители, когато пазаруват и пътуват, както и с възможности за обучение и намиране на работа в страни от Европейския съюз. С информация и консултации в информационния тур се включиха и представители  на Комисията за защита на потребителите, EURES (Мрежа от европейски служби по заетостта, която се координира от Европейската комисия), Центъра за развитие на човешките ресурси, Европейския иновационен и информационен център към Българската търговско-промишлена палата и Европейския информационен център EUROPE DIRECT – София.

Хората най-често се интересуваха какво могат да направят, когато не харесат закупени дрехи или обувки онлайн и дали имат право да си получат парите обратно, както и кой би трябвало да се погрижи за тях, ако възникнат проблеми при пътуване или почивка в чужбина. Други питаха къде да се оплачат в случай, че им загубят багажа на летището.

Годишно в Европейския потребителски център се получават над 800 жалби по т.нар. трансгранични проблеми – т.е. оплаквания от българи срещу търговци, регистрирани в страна-член на ЕС, или сигнали от жители на такава страна срещу фирми в България. Основната част от сигналите са свързани с проблеми при пътуване със самолет или автобус, показва статистиката ни.