Каква информация липсва на електронните магазини?

ЕК обяви резултатите от проучване на 500 сайта за дрехи, обувки и мебели

Европейската комисия публикува резултати от общоевропейско проучване на близо 500 електронни магазина, които продават дрехи и обувки, мебели и предмети за бита, както и електрически уреди. Тази проверка е извършена от органите за защита на потребителите в 27 държави под координацията на Комисията. Резултатите показват, че две трети от проверените сайтове не се съобразяват с основните права на потребителите в ЕС.

Някои от основните резултати от скрининга включват:

  • Повече от една четвърт от проверените сайтове не информират потребителите за това как да се откажат от договор, сключен онлайн. Това трябва да бъде представено по ясен и разбираем начин, като се посочва и срокът за правото на отказ - 14 дни от получаването на стоката, без да е необходимо да се обясни защо.
  • Почти половината от сайтовете не информират ясно потребителите, че те трябва да върнат продукта в рамките на 14 дни от момента, в който са уведомили търговеца, че искат да го направят.
  • В над една пета от маркираните онлайн търговци първоначално показаната цена е непълна, тъй като не съдържа таксата за доставка, пощенски или други допълнителни такси или информация за възможността за такива такси.
  • Над една трета от проучените сайтове не информират потребителите за минималната 2-годишна законова гаранция.
  • Въпреки че законодателството на ЕС задължава търговците да сложат на лесно достъпно място връзка към платформата за онлайн решаване на спорове на своя уебсайт, близо 45% от всички проверени сайтове не предоставят такава връзка.

Като следващи стъпки националните органи ще извършат задълбочено разследване на гореспоменатите нередности и от търговците ще бъде поискано да коригират своите сайтове. 

 

Още на сайта на Европейската комисия

Какво показват данните за проверените български електронни магазини - на сайта на Комисията за защита на потребителите

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати