Колко ще ви таксуват за найлонови торбички в ЕС?

Понастоящем в ЕС се използват 100 милиарда найлонови торбички годишно, показват данни на Европейската комисия. Директива, която действа в рамките на ЕС, задължава държавите членки да намалят драстично използването на тънки найлонови торбички за пазаруване

Най-често в другите държави от ЕС полиетиленовите торбички се предоставят срещу заплащане. Обикновено цената им се движи около 0,20-0,50 евро. В някои държави има и допълнителни условия, освен плащането на т.нар. екотакса. В Италия например има забрана да се предоставят безплатно полиетиленови торбички. Обикновено от купувачите се изисква заплащане за биоразградими чантички – най-често от 0,05 до 0,20 евро, в развисимост от размера им. В Швеция  торбичките са разрешени, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,50 евро. Правилата важат от миналото лято, а търговците са задължени да информират потребителите за вредата от полиетиленовите торбички върху околната среда и какви са ползите от намаляване на тяхното използване.

Oт нaчaлoтo нa 2018 г. в Гъpция влeзe в cилa eĸoлoгичeн дaнъĸ въpxy нaйлoнoвитe плиĸoвe зa eднoĸpaтнa yпoтpeбa и те вече се таксуват срещу 0,04 евро. В Кипър също се очаква полиетиленовите торбички да бъдат забранени от 1 юли, като в магазините те ще се продават срещу 0,05 евро плюс ДДС.

В Холандия е позволено да се дават найлонови торбички само срещу заплащане. Все пак има известни изключения от ограниченията, които позволяват на продавача да даде много тънка торбичка на потребителя - например ако е необходимо да се защити по-нежен плод или сурова риба/месо от замърсяване, както и при покупката на течности от магазин на летището (в този случай те трябва да бъдат запечатани в прозрачен плик). Препоръчителната цена е 0,25 евро.

Във Франция някои търговци дават найлоновите торбички безплатно, докато други го правят срещу заплащане. Таксите се движат между 0,10 евро и до няколко евра за платнени чанти.

В Дания найлоновите торбички са разрешени. В част от магазините се получават безплатно, докато във веригите за продажба на храни се дават обикновено срещу такса. В Германия за полиетиленовите пликове обикновено се плаща между 0,10 и 0,30 евро. В Унгария е разрешена употребата на пластмасови торбички, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,70 евро, която зависи от размера. В Словакия пластмасовите торбички са разрешени, но обикновено се таксуват между  0,03 и 0,05  евро за по-тънките варианти, но потребителитечесто имат и опция да си купят по-големи и по-дебели, предимно от рециклирани материали.

Още информация може да видите на Европейската комисия

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати