Мениджър за един ден

Веселин Танев, единадесетокласник от Френската езикова гимназия в София, седна в стола на директора на Европейски потребителски център България. Това стана в рамките на инициативата "Мениджър за един ден", която се провежда за 20 път в България и е организирана от "Джуниър ачийвмънт България". Целта е младите хора да разберат какво е работното всекидневие на различни институции или компании, да видят как работят те и дори да открият своето професионално призвание.

Колко подписа трябва да слага директорът всеки ден? Може ли вместо химикал да се използва само електронен подпис? Кое е най-трудното и кое най-хубавото да си шеф? Какво прави началникът на ЕПЦ България и може ли потребителите да си говорят с него? В рамките на няколко часа младежът, който смята да кандидатства право, не само се запозна със задълженията на директора на ЕПЦ България Соня Спасова, но и разгледа системата, с която работим и дори присъства на оперативка на екипа. Включи се дори в обсъждане на реални потребителски казуси.

Веселин хареса уютния офис на ЕПЦ България и похвали сайта на центъра, в който може да се намери полезна информация за правата на потребителите при пътуване или пазаруване от чуждестранен търговец.

 

 

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати