Нови правила удължават живота на уредите в ЕС

Производителите на хладилници и перални задължени да осигуряват части до 10 години

От месец април 2021 г. производителите на най-използваните електроуреди в домакинството ще трябва да гарантират, че резервните им части ще бъдат налични най-малко седем години след продажбата, че ще могат да се доставят до 15 работни дни, а след това ще могат да бъдат сменени безопасно, като се използват общодостъпни инструменти. Това са част от мерките, които предвижда Европейската комисия, за да намали въглеродните емисии в Европа и да направи сметките за енергия по-малки за потребителите.  За първи път мерките включват изисквания за поправимост и рециклируемост, като идеята е да се удължи живота им и употребата, като се намали обработката на отпадъците. Мерките засягат уреди като хладилници, съдомиялни машини, перални, електронни дисплеи (включително телевизори), източници на светлина, електромотори, както и хладилниците в супермаркетите и др.

За да се насърчи продължителността на експлоатация на уредите, се предвижда производителите да са задължени да осигурят наличието на резервни части за по-дълъг период след купуването им. Например - за хладилници този срок е поне 7 години, като за уплътненията на вратите - до 10 години, а частите за пералните, сушилни и съдомиялни машини - минимум 10 години.

Мерките за екодизайн на ЕС се прилагат за продукти, предназначени за пазара на Евросъюза, независимо от мястото, където са произведени. 

Още информация тук

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати