Обезщетение при закъснял полет и с дестинация извън ЕС

Резервирате си самолетен полет с прекачване в страна извън Еворепейския съюз. Като резултат обаче пристигате в крайната точка със закъснение повече от 3 часа, по вина на авиокомпанията. Имате ли право на финансова компенсация, каквото е предвидена по европейското законодателство?

Казусът

Пътничка купува самолетен билет с прекачване с мароканската авиокомпания Royal Air Maroc. Полетите са от Берлин до Казабланка и от Казабланка до Агадир (Мароко), като са резервирани на общ билет. Вторият полет обаче е претоварен, дамата не е допусната до борда и поради това й е предложен друг вариант и като резултат тя пристига в крайната дестинация четири часа по-късно.

В действителност европейският регламент не се прилага за полети, изпълнени изцяло извън територията на Европейския съюз. И поради факта, че летищата Казабланка и Агадир са в Мароко, то дали регламентът ще с прилага, зависи от това дали двата полета (от Берлин до Казабланка и от Казабланка до Агадир), които са запазени с обща  резервация, се квалифицират като един-единствен(директно свързан) полет, започващ от територията на държава членка (Германия) или тези полети се разглеждат разделно.

Решението на съда

Със свое решение от 31 май 2018 Съдът на Европейския съюз приема, че Регламентът се прилага и за превоз на пътници, извършен въз основата на една-единствена резервация и включващ планирано междинно кацане извън територията на ЕС, когато се излита от летище в държава членка и се каца на летище в трета държава. Тъй като пътничката е излетяла от Берлин, според Съда тя има право на финансова компенсация по Регламент 261. При разстояние между 1500 и 3000 км тя е в размер на 400 евро.

 

Проверете сами правото си на обезщетение в нашия калкулатор за полети!


Още информация тук

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати