Отзивите на потребителите. Какво показа проверка на 223 големи сайта?

Eвропейската комисия и националните органи за защита на потребителите публикуваха резултатите от проверка на 223 големи електронни търговци в целия ЕС по отношение на онлайн потребителски отзиви. Това става ясно от специално съобщение на ЕК.

Почти две трети от анализираните онлайн магазини, пазари, уебсайтове за резервации, търсачки и сайтове за услуги за сравнение предизвикаха съмнения относно надеждността на отзивите и коментарите: В 144 от 223 проверени уебсайта властите не са могли да потвърдят, че тези търговци правят достатъчно за да се гарантира, че отзивите са автентични, т.е., че те са били публикувани от потребители, които реално са използвали продукта или услугата, които са оценили. Други констатации:

- 104 от 223 проверени интернет сайтове не информират потребителите как се събират и обработват отзивите. Само 84 уебсайта са направили така, че тази информация е достъпна за потребителите на самата страница, докато останалите я споменават с „дребен шрифт“, например в общите си условия.


- 118 уебсайта не съдържат информация за това как се предотвратяват фалшивите отзиви. В тези случаи потребителите нямат възможност да проверят дали отзивите са написани от клиенти, които действително са използвали продукта или услугата.


- 176 от интернет страниците не споменават, че стимулираните прегледи (например в резултат на парична награда) са забранени от техните вътрешни политики или, ако не, как те гарантират, че са маркирани като стимулирани.

 

Органите за защита на потребителите стигнаха до заключението, че над половината от проверените уебсайтове потенциално нарушават Директивата за нелоялните търговски практики, която изисква на потребителите да се представя достоверна информация, за да се даде възможност за информиран избор. 

Следващи стъпки

Националните органи ще се свържат със съответните търговци, за да коригират техните уебсайтове и, ако е необходимо, да започнат действия за принудително изпълнение съгласно техните национални процедури. Комисията ще продължи да работи с мрежата на контролните органи по този важен въпрос и ще подкрепя националните органи в техните действия по прилагане.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати