Празнуваме Деня на Европа

Информационен щанд, европейско кино и игри с награди по повод 9 май

Европейските информационни мрежи в България организира истинскси празник за Деня на Европа, 9 май. Пред Дома на киното  в София беше отворен информационен щанд с материали, свързани с правата ни в Европейския съюз. В залата пък днес цял ден се прожектират европейски филми с безплатен вход, подкрепени от програма МЕДИА на ЕС.

За поредна година можем да се докоснем до реалните достижения на обединена Европа, защото в този светъл ден това, което трябва са си спомним и което да гледаме и в бъдещето, е именно единението в името на мира. Затова Европейският потребителски център и другите общоевропейски мрежи в България си поставят именно такива цели – с образователни програми, със съдействие на потребителите да се търсят възможности за решаване на реалните проблеми с реални действия, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

В откриването се включи и Константин Арабаджиев, член на КЗП.

  

Целта на кампанията е хората да се запознатя с правата, които членството в Европейския съюз ни дава. Без такси за обаждания и интернет в роуминг, 14 дни право да размислим и върнем стока, купена онлайн, добре защитени права при пътуване и то пътуване без визи - това са права, които понякога приемаме като даденост и дори не ги забелязваме, каза директорът на ЕПЦ Игнат Арсенов. Нашата мрежа - ECC-Net, която е съфинансирана от Европейската комисия, е добър пример за конкретна и полезна грижа за потребителите, допълни той. Ние помагаме безплатно при проблеми на потребители, свързани с пътуване и пазаруване от друга страна в ЕС, Исландия или Норвегия, напомни Арсенов, като отбеляза, че българският център съществува вече 11 години.

По традиция в организацията на празника на Европа си партнират Европейският потребителски център България, Информационният центърЕвропа Директно”- СофияМрежата за сътрудничество между Европейската комисия и европейските обществени служби по заетостта – EURES, Националният център за контакт по програма „Европа за гражданите”, Бюро „Творческа Европа” (офиси Култура и МЕДИА) и Enterprise Europe Network - България.

За Деня на Европа нашите колеги от Европейския потребителски център Франция пък изготвиха и кратко видео, което показва какво Европа е донесла в живота на гражданите. Филмчето е на английски, френски и немски език.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати