Семинар за защита на личните данни

Директорът на Европейски потребителски център България Игнат Арсенов представи конкретни потребителски казуси, свързани със защитата на личните данни. Това се случи на семинар за търговци на тема „Новият регламент за защита на личните данни“, който се про

Важно е да хората да се грижат сами за своята сигурност в интернет. Паролата на електронната поща е като четката за зъби - не трябва да се споделя с друг човек и e важно да се сменя на всеки три месеца, за да запазим данните си чисти, обясни Арсенов. Той даде и примери с реални жалби и сигнали, за които е бил сезиран ЕПЦ България. Потребители се оплакват, че са били „атакувани“ от хакери, които претендират в имейл, че са представители на НАП. Има и други, които принципно са мислели, че ще се възползват от дадена услуга безплатно, но техните данни са били „прихванати“ и са попаднали в абонаментен капан, при което в последствие трудно могат да се откажат от задължението да плащат такси месеци напред.

Всеки потребител трябва да даде изрично съгласие, че личните му данни могат да бъдат обработвани. Това трябва да бъде направено в писмена форма или по имейл, така че да може да се докаже, каза адвокат Евгения Ганчева, специалист по интернет право.

Общият регламент за защита на личните данни ще влезе в сила след 25 май 2018 г и ще важи практически за целия свят, добави тя. Неговата цел е да защитава личните данни на всеки гражданин на територията на Европейския съюз, независимо от това къде е регистрирана фирмата, която ги събира и обработва.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати