В ЕПЦ: Скок на жалбите от хора, които пазаруват от онлайн платформи

Искаме да стимулираме потребителите да научат повече за своите права, когато ползват дигиталните услуги или пазаруват по интернет. Това каза Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите при откриването на еднодневния информационен щ

От месец декември отпада т.нар. геоблокиране, което означава, че вече няма да има онлайн търговци, които да си позволяват да ви пренасочват към други сайтове, само, защото сте от България. Така всеки ще може да пазарува от друга страна в ЕС без значение от неговата националност и местоположение, добави Арабаджиев.

Съветът ни към потребителите е да упражняват своето право на информация преди да пазаруват, допълни Константин Райков, член на КЗП. Той препоръча на хората да анализират сайтовете преди да направят своите поръчки като проверят не само какви са мненията на  клиентите, но и да ги сравнят с други подобни онлайн магазини.

В последно време в Европейски потребителски център се увеличават жалбите на потребители, които са си купили стока от т.нар. маркетплейс (онлайн платформа), където стоките се предлагат от различни търговци. Потребителите купуват даден продукт,  а след това ако решат да го върнат в рамките на 14-дневния срок за размисъл, не успяват да се свържат с продавача. Друг проблем се получава, когато продуктът се развали и трябва да бъде ремонтиран в рамките на гаранцията, но потребителите не знаят към кого да се обърнат, съобщи Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България. Той посъветва хората при пазаруване от онлайн платформа внимателно да четат общите условия, за да разберат какви са нейните отговорности за посредничество, ако възникне проблем с търговеца.

Освен с информация и брошури с полезни съвети потребителите в мола имаха възможност да се сдобият и със забавни снимки с любопитни аксесоари като смешни очила или забавни мустаци.