Защо закъсняват самолетите?

Вижте резултатите от проверката на полетите от и до летищата в България

Основните причини за закъсненията на полети от и до летищата в София са ограничения по трасето, свързани с капацитета на управление на въздушния трафик и лоши метеорологични условия. Това показват резултатите от проверка на полетите от и до летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас през месец юли тази година. Докладът е публикуван на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Друга честа причина за закъсненията е закъснение на предходен полет, като обстоятелствата за това могат да бъдат различни. Самолетите изостават в графика си и заради технически проблеми (например - установен дефект, внезапна повреда, закъсняло зареждане с гориво), както и ако трябва да изчакат трансферни пътници, ако има удар с птица или забавяне при товаренето на багаж или заради проверки за сигурност.

За месец юли от летище София, което е и най-голямото и натовареното в България, са били изпълнени 4797 пътнически полета, показва още проверката. От тях около една четвърт (1145) са били изпълнени с регистрирано закъснение на заминаване до 1 час. 154 полета са излетели със закъснение до 2 часа. Над 2 часа закъснение е имало при 89 полета или 1,86% от всички излитания.

За летище Варна данните показват, че са изпълнени 1276 полета, като регистрираните закъснения над 2 часа са 46 или 3,6% от всички полети.

За същото време от летище Бургас са излетели 2484 самолета, като регистрираните закъснения над 2 часа са били 109 или 4,38% от всички полети.

За летище  Пловдив   не   са  установени закъснения над 30 минути, което може да се обясни с малкото на брой полети – три пъти в седмицата.

Какви са правата на пътниците при закъснения над 2 часа, може да видите тук.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати