Как да пратите колет в чужбина по-евтино?

Използвайте инструмента за сравнение на тарифите на ЕК

 
 

Искате да изпратите пакет до някого в друга държава от ЕС? Може да се окаже трудно да прецените кой е най-добрият и изгоден вариант за доставката на колета. Ето защо Европейската комисия разработи специален инструмент за това. На този уебсайт  можете да сравните услугите и цените на различните куриери и превозвачи. Така можете бързо, лесно и безплатно да видите коя колетна услуга е най-евтина.

Инструментът за сравнение на цените е наличен на всички официални езици в Европейския съюз. С този инструмент Европейската комисия иска да осигури повече прозрачност в цените на пакетите, които пътуват по международните линии. Информацията се проверява и актуализира периодично.

Как работи?
  • Въведете страната от ЕС, от която искате да изпратите пакета.
  • Въведете страната от ЕС, до която трябва да бъде изпратен колета.
  • Изберете типа пакет, който искате да изпратите. Например писмо или пакет... Трябва да уточните и приблизителното тегло на вашата пратка, както и дали имате и някакви специални изисквания, като номер за проследяване, препоръчана поща или друго.

Уебсайтът ви дава преглед на това кои компании за доставка предлагат транспорта според вашите изисквания. Цените се отчитат в местната валута и в евро. За конвертирането в евро се използва обменният курс, прилаган от Европейската централна банка на 31 март. Важно е да се уточни, че всички цени са без ДДС.

Имате ли проблем с колет през границата?

В случай на проблеми с пратки до друга страна в ЕС, Исландия или Норвегия, можете да се свържете с нас като попълните формуляра в раздел "Подай жалба". Съдействието на ЕПЦ България е ​​безплатно.