5% от жалбите в ЕПЦ за почивки и настаняване

Около 5% от жалбите и сигналите, върху които е работил екипът на Европейски потребителски център България през 2022 г., са свързани с проблеми при настаняване и почивка. Това съобщи директорът на центъра Соня Спасова по време на дискусия, организирана от Националния борд по туризъм в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА“. За сравнение, през 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус, жалбите, свързани с почивките и настаняване, бяха двойно повече. Основните оплаквания в този сектор, за които ЕПЦ България е сезиран, са свързани с несъответствие между обещания и снимки от една страна, и реалността от друга, както и за невърнати депозити или допълнително таксуване, без да има основание за това.

Един от последните казуси, по които сме работили е свързан с оплакване от потребител от Румъния, който е направил резервация за 2 вили през септември 2022 г. и плаща предварително за нощувките. Когато пристига в България се оказва, че действителността не отговаря на снимките – счупени мебели, празен басейн, занемарена градина. Парите за нощувките са възстановени с наша помощ.

Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите открои основните причини за жалбите, които постъпват в Комисията за защита на потребителите по отношение на туристическите продукти. Той уточни, че потребителите се оплакват най-вече от неточно изпълнение на програмите в туристическите пакети, от лоши условия и от качеството на предоставяните услуги в местата за настаняване или заведенията за хранене. Има оплаквания и за подвеждаща информация по отношение на категорията и вида на хотела и предлаганите услуги. 

По време на форума министърът на туризма Илин Димитров обяви, че предстоят серия от работни двустранни срещи с бизнеса или т.нар. формат “роудшоу”, във Великобритания и Израел по повод предстоящия летен туристически сезон.