Тема на месеца: Скрити такси по време на почивката!

Проверете отзивите на други туристи, оплачете се на място!

Човек и добре да си живее по време на почивката, винаги се случва така, че харчи повече пари, отколкото първоначално е предвидил - за сладолед на детето по няколко пъти на ден или за онзи невероятен бански, който ще облечете само веднъж в живота си. Неприятното настъпва обаче, когато изскочат скрити допълнителни такси, които трябва да покриете, за да може почивката ви наистина да е прекрасна. Понякога и без да сте били уведомени, че трябва да ги платите. По случай Световния ден на туризма, 27 септември, мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net обяснява как потребителите могат да открият и, което е по-важно - да избегнат тези допълнителни разходи.

 

Допълнителни разходи в хотела

Кой не е изпадал в подобна ситуация? След дълго пътуване човек би искал да се настани веднага в хотелската стая. И съответно - понякога това означава, че трябва да се регистрирате по-рано от определения в резервацията час. Това обаче често се таксува отделно. Допълнителните такси за закуска или за паркиране на колата пред мястото за настаняване също се превърнаха в обичайна практика. Местен туристически данък се събира в няколко европейски страни, например в Австрия, Белгия, Франция, Германия и Малта.

Освен това в хотелите по-ниска категория, понякога се изискват допълнителни такси за използването на сейф или телевизор в стаята. Бързият Wi-Fi също често струва допълнително. В Испания гостите понякога трябва да платят за съхранение на багажа, ако искат да го оставят на рецепцията, защото самолетът им излита късно вечерта и те искат да използват деня за разходки без куфара. В Холандия може да се наложи да плащате, ако ще използвате сешоар след баня. Освен това, ако сте си забравили хавлията за баня, то на някои места във Франция или Финландия ще трябва да платите допълнителна такса.

Почивката в компанията на вашия домашен любимец обикновено също се таксува допълнително. На някои места се добавя специална такса за окончателното почистване след гостуването с куче или котка. Някои места за настаняване обаче таксуват почистване дори без домашни любимци.

В много страни трансферът от хотела до летището обикновено не е включен в цената за настаняване - например в Германия или Чехия.

Но това не е всичко - други такси, които могат да бъдат добавени - например в Испания, Франция и Италия чадърите и шезлонгите се заплащат допълнително на много обществени плажове.

 

Добре е да знаете

Преди сключването на договора, летовникът трябва да бъде информиран чрез договора или общите условия кои услуги са включени и кои не и какво допълнително се заплаща. Ако в хотела или студиото е необходимо да платите за някакви услуги (наем на кърпи, ползване на по-бърз интернет и др.), то на място трябва да има ясна индикация за това.

 

Допълнителни разходи за пакетни турове

Европейското законодателство за пакетните пътувания предвижда, че при определени условия организаторът може да увеличи цената на пътуването с до 8% дори след направена резервация. Условията са:

 • договорът да съдържа такава клауза за корекция на цената,
 • пътуващият да е бил информиран за това чрез формуляр преди сключването на договора,
 • тази клауза предвижда не само увеличение, но и намаление на цената на пътуването,
 • увеличението на цената се съобщава най-малко 21 дни преди отпътуване
 • изчисляването на новата цена да бъде прозрачно и ясно
 • и разходите за гориво и керосин, пристанищните или летищните такси да са се увеличили или обменните курсове да са се променили. Други увеличения на разходите не могат да бъдат прехвърлени на клиента.

Въпреки това, ако увеличенията на разходите са били предвидими по време на резервацията или ако някое от горните условия не е изпълнено, можете да откажете плащане. Обратно, увеличението на цената е в сила и без вашето съгласие, ако са изпълнени всички горепосочени условия.

При увеличение на цените с повече от 8%, организаторът трябва да Ви уведоми и да поиска изрично да приемете увеличението в определен срок или да се откажете от договора. Ако не отговорите в този срок, увеличението на цената се счита за прието. Така че не забравяйте да отговорите навреме, ако не желаете да приемете офертата.

 

Допълнителни разходи за полети

Преди резервация, пътуващите трябва да бъдат информирани за самолетните билети, включително всички данъци, такси и допълнителни такси. Тук обаче авиокомпаниите често си помагат с един трик: допълнителните услуги, които преди бяха включени в цената на билета, сега се таксуват допълнително. Например може да се наложи да платите допълнително за чекиране на летището (вместо онлайн), за чекиран багаж, за избор на място и за храна на борда.

 

Как да разпознаете и избегнете скритите разходи?

 

 • Прочетете внимателно офертите и проверете кои услуги са включени, преди да резервирате. При съмнение се свържете с хотела или туроператора.
 • Прочетете отзивите на клиентите, за да видите дали други гости са се оплакали от неочаквани допълнителни разходи.
 • Поискайте сметката преди края на престоя си, за да откриете евентуалните скрити такси възможно най-рано. Оплачете се на място!
 • Ако трябва да платите, за да можете изобщо да се настаните или напуснете, се свържете с управата на хотела или с организатора на почивката.
 • Резервирайте нощувки с възможност за отмяна. Те може да са малко по-скъпи, но в крайна сметка може да ви спестят високи такси за анулиране.
 • Преди да изберете допълнителна застраховка за пътуване, проверете какво покрива застраховката на вашата кредитна карта.
 • Ако резервирате почивка "ол инклузив", ще имате по-малко изненади, когато става дума за разходи за храна и напитки.
 • Резервирайте възможно най-рано.
 • Използвайте по-малко популярно летище за кацане, ако ще пътувате със самолет.
 • Опитайте да пътувате извън пика на сезона или през делничните дни, които са по-малко натоварени.
 • Вместо да използвате хотелския паркинг - проверете дали има безплатни обществени паркинги.

 

(прессъобщение)

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати