Дискусия за онлайн пазаруването и уроците след пандемията

ЕПЦ събира търговци, институции и потребителски организации на една маса

За първите 10 месеца на годината жалбите и оплакванията, получени в Европейски потребителски център са с над 30% повече спрямо същия период за 2021 г. Поради факта, че те са насочени към търговци от друга страна в Европейския съюз, продуктите и услугите, с които имат проблеми потребителите, преимуществено са поръчани от разстояние.

Онлайн търговията се активизира особено и във времената на пандемия, като в последните месеци много хора запазиха навиците си да поръчват все повече и повече стоки по интернет. Какви са плюсовете и какви са минусите за клиентите? Как се класират продуктите, които се предлагат онлайн? Готови ли са търговците и как променят своя бизнес?

За да обсъдим тези и други теми, организираме кръгла маса под мотото „Онлайн пазаруване - предизвикателства и уроци след пандемията“ на 16 ноември 2022  г. Целта е да съберем организации, държавни органи, неправителствени организации и компании в този сектор, за да обменим наблюдения, възможности и прогнози с пряко значение за потребителите и търговците.

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати