Над 33 000 полета на ден в Европа

Закъсненията през юни са били около 4,7 млн. минути

Въздушният трафик е нараснал между 10% и 20% в сравнение с 2019 г. в големи части от европейското въздушно пространство.

През юни 2024 г. са се изпълнявали средно по 33 671 полета на ден в Европа, в сравнение с 32 010 през юни 2023 г., т.е. има увеличение от 5,2%  като цяло, показват данните на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол. Закъсненията също се увеличават - отчетени са 1,1 милиона минути повече закъснявания през юни 2024 г. в сравнение със същия месец през миналата година. Така от 3,6 милиона минути през 2023 г. този юни те вече са нараснали на 4,7 милиона минути.

От Евроконтрол отчитат, че основната причина за закъсненията е било времето.

Неблагоприятното време намалява броя на самолетите, които могат безопасно да бъдат управлявани от съответните органи, контролиращи въздушното движение. Полетите трябва да бъдат пренасочени към райони, които не са засегнати от атмосферните условия, но пък тези други райони вече работят близо до своя максимален капацитет. Поради войната в Украйна въздушното пространство за пренасочване е ограничено. В резултат на всичко това лошото време може да причини затруднения в управлението и дори закъснения в райони, които по правило не са били засегнати от атмосферните условия. 

Сходна ситуация имаше и през миналото лято. Според данните на Евроконтрол за 2023 г. стачките на ръководителите на въздушното движение във Франция и екстремните метеорологични явления през лятото оказаха голямо влияние върху полетите в Европа. А затварянето на въздушното пространство на Украйна доведе до увеличен трафик над съседните страни и съответно до почти всекидневни ограничения в Унгария. Средното закъснение на заминаващите полети е било 17,8 минути, приблизително същото като през 2022 г., но много по-високо от 2019 г. Над 71 процента от полетите са пристигнали навреме и около 65 процента са излетели точно.

 

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати