Практически съвети за пътуване

Европейската комисия вече препоръча на държавите членки от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген държави да премахнат граничния контрол по вътрешните граници до 15 юни 2020 г., понеделник, и да удължат временното ограничение за неналожителни пътувания до 30 юни 2020 г. Ако ви предстои пътуване със самолет, вижте основните практически съвети, свързани с това: 

 

  • По възможност направетe резервацията на билета си онлайн. Така ще избегнете опашките в офисите на туристическите агенции и струпването на хора на летището. 

 

  • Ако авиокомпанията дава такава възможност, направете онлайн и чекирането си за полета. Част от превозвачите промениха своите изисквания за ръчен багаж, така че се информирайте предварително от официалните им страници какви чанти може да вземете с вас на борда.

 

  • Възможно е превозвачът да поиска от пътниците да се появят по-рано на летището, затова проверете неговите условия предварително. Спазвайте физическа дистанция от поне 1,5 м от другите хора на аерогарата. На много летища магазините и ресторантите все още не работят.

 

  • Необходимо е да имате и лична защитна маска, защото е възможно властите на летището да поискат да я сложите. 

 

  • Обръщайте внимание на поставените на пода или по стените маркировки и предупреждения за спазване на мерки и дистанция.

 

  • Когато се качите на борда, най-вероятно стюардесите ще поискат от вас да си сложите маска. Ако полетът е по-дълъг, е препоръчително да си носите и резерва маска. Подгответе се и с антибактериални кърпи или малки разфасовки от дезифектанти за ръце. Част от авиопревозвачите обявиха, че няма да предлагат топла храна и напитки по време на по-кратките полети, както и че пътниците няма да имат достъп до списанията, които са предлагат на борда.

 

  • Препоръчително е преди път да се проверят условията за влизане в съответната държава, като е важно това да стане чрез официални източници.
Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати