Практически съвети за пътуване

Европейската комисия вече препоръча на държавите членки от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген държави да премахнат граничния контрол по вътрешните граници до 15 юни 2020 г., понеделник, и да удължат временното ограничение за неналожителни пътувания до 30 юни 2020 г. Ако ви предстои пътуване със самолет, вижте основните практически съвети, свързани с това: 

 

  • По възможност направетe резервацията на билета си онлайн. Така ще избегнете опашките в офисите на туристическите агенции и струпването на хора на летището. 

 

  • Ако авиокомпанията дава такава възможност, направете онлайн и чекирането си за полета. Част от превозвачите промениха своите изисквания за ръчен багаж, така че се информирайте предварително от официалните им страници какви чанти може да вземете с вас на борда.

 

  • Възможно е превозвачът да поиска от пътниците да се появят по-рано на летището, затова проверете неговите условия предварително. Спазвайте физическа дистанция от поне 1,5 м от другите хора на аерогарата. На много летища магазините и ресторантите все още не работят.

 

  • Необходимо е да имате и лична защитна маска, защото е възможно властите на летището да поискат да я сложите. 

 

  • Обръщайте внимание на поставените на пода или по стените маркировки и предупреждения за спазване на мерки и дистанция.

 

  • Когато се качите на борда, най-вероятно стюардесите ще поискат от вас да си сложите маска. Ако полетът е по-дълъг, е препоръчително да си носите и резерва маска. Подгответе се и с антибактериални кърпи или малки разфасовки от дезифектанти за ръце. Част от авиопревозвачите обявиха, че няма да предлагат топла храна и напитки по време на по-кратките полети, както и че пътниците няма да имат достъп до списанията, които са предлагат на борда.

 

  • Препоръчително е преди път да се проверят условията за влизане в съответната държава, като е важно това да стане чрез официални източници.