Какво да правим при отмяна на концерт или друго събитие?

Може ли да получим парите си вместо ваучер?

Отменили са концерта на любимия Ви изпълнител? Мюзикълът, за който сте мечтали месеци наред, е отложен, но няма конкретна дата? Или пък сте купили билети за тенис турнир, който няма да се проведе по план?

Как може да си получа парите обратно?

 

Законодателството в Европейския съюз не предвижда специални условия, които да са общо приложими при отмяната на спортни или културни събития. Следователно вашите права в случай на отмяна или отлагане на концерт, спортна проява или друго забавно мероприятие зависят от националното законодателство, както и от вида и условията на вашия договор с организаторите на събитието, включително и от политиката за анулиране, който предлагат те. Поради натъпилата пандемия в някои държави вече са въведени спецални правила за компенсация, които важат само за отменени събития в рамките на тази ситуация.

Според законодателство, влязло в сила през месец май 2020 г., в Германия организаторите на събития могат да издадат ваучери вместо да върнат пари за неизползаните билети, но е важно те да са били купени преди 8 март 2020 г. Стойността на талона трябва да еквивалентна на цената на билета. Ако не използвате ваучера до 31 декември 2021 г., може да поискате да бъде осребрен.

В Италия също има нов нормативен акт, който разрешава на организаторите на събития да издадат ваучер, който е валиден 18 месеца след отлагането на събитието.

За фестивалите, които са отложени в Португалия, клиентите могат да получат ваучери, които са валидни до 31 декември 2021 г. Тези талони могат да се прехвърлят на други хора или могат да се използват за друг вид шоу, което предлагат същите организатори. Ако не ги използва до 21 декември 2021 г., потребителят има право да поиска парите обратно.

Съгласно закон, приет наскоро в Литва, организаторът има право да определи по-късна дата на събитието, което е отложено. Ако обаче тази дата не е удобна за потребителя, то фирмата може да предложи ваучер. Срещу него може да се купят билети за бъдещи събития на същия организатор. Ако купонът не се използва в рамките на 1 година, потребителят може да поиска възстановяване на средствата обратно. 

Ако все пак не искате ваучер, опитайте се да потърсите друго гъвкаво решение, като се свържете с организатора на събитието, съветва директорът на ЕПЦ България Соня Спасова. Първо проверете сайта, от където сте купили билетите - най-вероятно вече има обявена информация и съвети какви са възможните опции. Там ще намерите и имейл или друг начин за връзка с продавача.

Ако не успеете да се свържете с вашия продавач на билети или организатор на събития и те се намират в друга страна от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да ни потърсите за безплатна помощ и съдействие, като подадате жалба към ЕПЦ България.

Ако сте закупили билета си онлайн, можете също да използвате и Европейската онлайн платформа за решаване на спорове (ODR платформа). Ако търговецът се съгласи да участва в помирителното производство, вашата жалба ще бъде прехвърлена на орган за алтернативно решаване на спорове.

 

(прессъобщение events )