ECC-Net: Безопасен стрийминг

В последните години стрийминг технологията промени медийния пейзаж изцяло. Все по-голяма част от скоростта на предаване в интернет се използва именно за стриймване - на събития, обучения, музика... По време на кризата с коронавируса това се увеличи до такава степен, че Европейската комисия призова основните доставчици да намалят качеството на видеото, за да гарантират стабилна скорост на интернет за по-важни услуги, като уеб срещи при работа от вкъщи.

Именно заради това мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net посвещава месец юни на безопасния стрийминг.

Какво да правите и какво не, когато използвате стрийминг платформи?

Кои са основните заплахи, които крият нелегалните сайтове за стриймване?

Не влизайте в сайтове с лоша репутация! Ако търсите сайт за стрийминг и намерите нещо интересно, не се регистрирайте веднага. Отделете няколко минути, за да разгледате отзивите, за да решите дали може да му се доверите. 

В противен случай рискувате да попаднете в капан. След като веднъж сте се регистрирали, ще откриете, че в крайна сметка нямате достъп до обещаното съдържание. И понеже не сте платили нищо, може и да решите, че не сте пострадали и навярно ще игнорирате случката. Много често обаче дни по-късно пристига фактура за неколкостотин евро, в която се казва, че безплатният пробен период е свършил и автоматично е бил подновен в годишен и трябва да платите. Има и друг вид опасност - освен, че се опитват да продават фалшиви абонаменти, сайтовете печелят от фишинг - продават личните данни, въведени от потребителите по време на регистрацията.

Какво издава опасните сайтове?

Измамните сайтове се създават по общи шаблони на различни езици. Именно правописните или граматическите грешки показват съмнителен произход. Много често съмнителните предложения вървят ръка за ръка. Затова, бъдете внимателни, ако на сайта изскачат чести и дразнещи реклами на хазарт или с порнографско съдържание. В измамните сайтове не се показва информация за контакт или се извеждат фалшиви адреси или пощенски кутии. В тях липсва или има фалшива правна информация, а свързването с отдела за обслужване на клиенти е трудно или дори невъзможно.
 
Ако се колебаете или имате допълнителни въпроси, обърнете се за съвет към нас чрез контактната ни форма. 

Още съвети може да видите в брошурата, изготвена от нашите колеги от ЕПЦ Австрия.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати