Тема на месеца: Лято без непредвидени разходи за онлайн игри и SMS-и

Лятната ваканция вече тече с пълна сила и децата изкарват повече време в игри – и навън, и пред компютъра. Периодично в Европейски потребителски център България получаваме жалби от родители, чиито деца са си купили абонаменти за музика или игри, или пък са платили за приложения за любимата си игра, с която иначе се забавляват безплатно.

Един от последните случаи е оплакване на майка по повод начислени SMS-и за близо 150 лв. с абонамент за музика от специално приложение. Тя е категорична, че телефонът на нейния син не поддържа съответното приложение и той не е искал да направи абонамента. С помощта на нашите колеги от ЕПЦ Ирландия, както и не без активното съдействие на самата потребителка, успяхме да помогнем и да възстановим некоректно начислената сума.

На какви други „капани“ може да попаднат малчуганите? Може ли родителят да е сигурен, че младежите няма да похарчат огромни суми, когато влязат „просто да разгледат“ дадена игра и нейните опции в следващите нива? Какви са възможните уловки пред децата и колко може да струват те на семейния бюджет? Постарахме се съберем накратко възможните отговори!

 

Кликнете тук! Отворете това съобщение!

Съвет: Най-добре е първо да помислите какво е това и защо се появява на вашия телефон? Звучи лесно и логично, но забраненият плод винаги е най-сладък. И в най-лекия случай детето ще е „навъртяло“ сметка от десетки левове, а телефоните на цялата фамилия, които често са в група, може да се окажат блокирани, защото е надвишен лимита на някой от номерата. Кликването на линкове, заразени с вируси, пък може да бъде опасно за здравето на компютъра или телефона. Поговорете с младежите и заедно обсъдете какви други примамливи послания биха могли да ги предизвикат към необмислени кликвания.

Спечелихте награда! Вземете си безплатен телефон! Вие сте победители!

Внимание: Подобни обещания за подаръци могат да бъдат доста привлекателни, но как да бъдем сигурни, че са истина, още повече, ако никога не сме участвали в подобни игри?! Ако нещо е прекалено хубаво, то най-вероятно не е. Или пък може да се окаже, че за безплатната награда трябва да си я платим. И то няколко пъти.

Дайте си телефона, името, адреса, банковата сметка!

Опасност: Подобни искания никога няма да бъдат изпратени чрез SMS от банка или от друга официална институция. Разговаряйте с младежите за неприятностите, които може да се породят при оставяне на лични данни до публично достъпни места в интернет. Посъветвайте ги да не публикуват и да не потвърждават нищо с номера на мобилния си телефон, защото това би могло да се приеме като съгласие за периодично начисляване на сметка (абонаментен капан). Убедете ги и че не трябва да оставят самия апарат за ползване от други хора, които биха могли да натрупат сметка в тяхна вреда.

И все пак - какво да правите, ако детето натрупа сметка на телефона от скъпи SMS-и или други абонаменти?
Колкото и да разговори да сте провели - с няколко невнимателни клика проблемът се оказва налице. И вие случайно разбирате, че детето Ви е направило нежелана и скъпа покупка. Например се оказва с абонамент за стрийминг платформа, която, меко казано, не е подходяща за малолетни, или пък би трябвало да има цяла плейлиста с музика, която обаче дори няма как да свали на своето устройство.

Ако става дума за нежелани SMS-и или абонаменти онлайн, първата стъпка е да се обърнете към мобилния оператор, както и да се оплачете се до доставчика на услугите възможно най-бързо, след като установите проблема.

Повечето неуспешни покупки могат да бъдат коригирани, стига да действате експедитивно. Някои онлайн магазини, които продават електронни приложения, предлагат дори възможност за отказ и връщане на играта или други екстри, свалени от тях, но трябва да сте бързи – понякога сроковете са 24 или 48 часа след поръчката (може да видите повече тук).

Махнете записаните пароли и номера на банкови карти от предишни покупки, които евентуално сте запазили онлайн.

Активирайте родителския контрол на устройствата, които ползват децата, или свържете неговия профил на телефона/лаптопа с Вашия.

Периодично проверявайте не само сметката на телефона, но и какво точно играе в мрежата Вашият наследник през ваканцията.