Как сайтовете представят отстъпките в цената?

През последния месец, под координацията на Европейската Комисия, 13 национални органи в страните от ЕС и ЕИП наблюдаваха цените на 16 000 продукта от 176 уебсайта с цел да проверят как отстъпките се представят онлайн. При проучването е установено, че при около 50% от наблюдаваните продукти се показва съобщение за намаление на цените по време на Черния петък. Сред тях властите установиха, че приблизително едно от четири съобщения е в противоречие със законодателството на ЕС, пише в информация на сайта на Европейската комисия

Директивата относно обявяването на цените задължава магазините, включително електронните търговци, да посочват най-ниската цена, прилагана за продукта през предходните 30 дни, когато обявяват отстъпка. Проверката обаче показва нарушения в поне 43% от проверените уебсайтове.  

Това задължение беше заложено през месец май 2022 г. и в Закона за защита на потребителите. В него е заложено определение за "предишна цена" - това е най-ниската цена на стоката или услугата, която търговецът е прилагал през период, не по-кратък от 30 дни преди датата на намалението на цената в същия търговски обект, интернет страница или приложение. Тези условия не се отнасят за храни и бързо развалящи се стоки. Преди промените в ЗЗП задължението важеше само за стоки, продавани на място.

 

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати