Денят на Европа: ECC-Net възстанови 10 милиона евро на потребителите

Как да си върна парите ако френска авиокомпания отмени полета ми? Ами ако ми бъде отказан достъп до концерт в Прага? Или ако при пътуване в Италия от апартамента там ме таксуват повече от първоначално договорената сума? В такива случаи може да ви помогне Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net). Миналата година тя е асистирала на потребителите в Европа да си върнат средства или да получат компенсации в размер общо на почти 10 милиона евро.

Над 118 000 потребителски жалби е разгледала Мрежата от потребителски центрове

Млада двойка трябва да лети от София през Виена до Женева, където плануват планинско изкачване. В Швейцария обаче пристига само един от двата им чекирани куфара. Това променя плановете и потребителите правят допълнителни разходи.

Жена купува палто от електронен търговец от Словакия, но решава да го върне, защото не й стои добре. Два месеца по-късно тя не е получила обратно 100 лв. за поръчката, която е изпратила обратно към продавача. 

Случаи като тези са част от ежедневната работа на Европейските потребителски центрове. И в двата казуса след намесата на ЕПЦ България и колегите съответно в Австрия и в Словения проблемите са решени и потребителите са получили компенсация или парите са им били възстановени.

През 2022 г. Мрежата ECC-Net е отговорила на близо 118 000 потребителски оплаквания и жалби. Те включват закъснения на полети, проблеми с резервации, проблеми с измамни сайтове, недоставени навреме стоки и много други. Целта на експертите от 29 държави от ЕС, Исландия и Норвегия е да се намери извънсъдебно решение на всяка получена жалба в полза на потребителя.

Мрежата, финансирана от Европейската комисия и държавите-членки, е успяла да възстанови почти десет милиона евро през миналата година. Реалната икономическа полза е дори още по-голяма. В много случаи ECC-Net е успяла чрез превантивна информация и съвети да спре потребителите да похарчат определена сума пари в сайтове с нелоялни търговски практики, както и да им спести време и напрежение.

ЕПЦ България: възстановени близо 130 000 евро  

Все повече българи търсят правата си като потребители и се доверяват на помощта на Европейски потребителски център България при трансгранични проблеми в ЕС. Центърът е разгледал близо 2600 жалби и оплаквания, като се забелязва увеличение с 24% на случаите спрямо 2021 г. С помощта на останалите потребителски центрове сме решили проблеми и сме възстановили на потребители у нас и в ЕС близо 130 хиляди евро. От всички разгледани жалби при над 64% сме постигнали успех в преговорите с търговците, а статистиката показва, че над 89% от потребителите, които са участвали в нашата анкета, са удовлетворени от помощта на ЕПЦ България. В България ЕПЦ функционира към Комисията за защита на потребителите.

Генератор на информация

Мрежата ECC-Net е сериозен и достоверен източник на информация за държавите членки на ЕС, други потребителски организации, контролни органи и медии. Мрежата сравнява законодателството в цяла Европа и дава гласност на най-добрите практики и предизвикателствата при защитата на потребителите. Всички документи, които мрежата публикува, може да намерите на сайта на ECC-Net.

 

Имате потребителски проблем: Към кого да се обърнете за помощ?

Европейски потребителски център има във всяка страна от ЕС, както и в Исландия и Норвегия. Заедно те образуват ECC-Net. Мрежата информира потребителите в Европа за техните права и предоставя безплатна помощ при трансгранични проблеми. 

Живеете в България и имате проблем с търговец от друга държава от ЕС, Исландия или Норвегия? Свържете се с Европейски потребителски център България и подайте своята жалба бързо, лесно и безплатно чрез онлайн формата ни.

Беше ли Ви полезна тази информация?

Щастливи сме, че сме успели да Ви бъдем от помощ!

Съжаляваме, че не успяхме да Ви бъдем от полза!

Каква е основната причина за вашия отговор?

Бихте ли препоръчали нашите услуги на приятел?

0 = по-скоро не
5 = със сигурност
Изпрати